VAGUSHERMO JA JOOGA -PERUSKURSSI

TIISTAISIN klo 18.45-19.45 (2.-30.5.23)

 

Tällä viiden kerran kurssilla tutustutaan vagushermoon ja polyvagaaliseen teoriaan hermoston toiminnan ymmärtämiseksi. Kurssilla tehdään harjoitteita, jotka tasapainottavat hermostoa ja aktivoivat ventraalista vagushermoa sekä tasapainottavat dorsaalisen vagushermon kroonista aktivaatiota. Joogaliikkeet ovat yksinkertaisia ja helppoja, ja ne soveltuvat lähes kaikille asiasta kiinnostuneille. Jokainen tunti päättyy rentoutumishetkeen.

 

Hermoston toiminnan ymmärtämisellä ja hermoston kanssa työskentelyllä voidaan hyödyntää valtava kapasiteetti, joka ylläpitää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Autonominen hermosto säätelee kehossa muun muassa verenkiertoa, hengitystä, ruuansulatusta ja lisääntymistä. Hermoston epätasapainon seurauksena voi olla monenlaisia ongelmia. Suurin ja ehkä tärkein aivohermoista on vagushermo, jonka aktivointiin ja tasapainotukseen voidaan vaikuttaa hyvin lempeillä ja yksinkertaisilla liikkeillä.
 
Yleisimpiä aivohermojen toimintahäiriöistä johtuvia ongelmia kraniosakraaliterapeutti Stanley Rosenbergin mukaan ovat:
 
 • Erilaiset krooniset jännitystilat, kuten:
  • kireät lihakse
  • selkäkipu
  • migreeni
  • hampaiden yhteen pureminen
  • kylmät kädet ja jalat
  • hikoilu
  • palan tunne kurkussa
  • niveltulehdukset

 

 • Monet emotionaaliset haasteet kuten:
  • kiukku ja ärtyneisyys
  • toivottomuuden tunteet
  • itkuisuus
  • energian puute
  • ahdistuneisuus
  • levottomuus
  • painajaiset
  • keskittymisvaikeudet
  • turhautuneisuus
  • unohtelu
  • pelokkuus
  • univaikeudet
 
 • Lisäksi aivohermot vaikuttavat sydän- ja keuhko-ongelmiin, sisäelinten toimintahäiriöihin, immuunijärjestelmään, ihmissuhteisiin, käyttäytymiseen ja mielenterveyteen.
 
Kun luin ensimmäistä kertaa Stanley Rosenbergin (Opas vagushermon parantavaan voimaan, 2022) kirjoittamaa listaa aivohermojen toimintahäiriöistä johtuvista ongelmista, mietin voiko ihmisellä ylipäänsä muita ongelmia olla. Lista tuntui niin laajalta ja kattavalta. Todella monet listan maininnoista tunnistin omassa kokemuksessani. On selvää, että terveys ei ole yksiselitteisesti listattava asia mutta vähintään yhtä selväksi tuli, että hermostolla joka tapauksessa on valtava vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, johon kuuluu fyysisen terveyden lisäksi liuta emotionaalisia, psyykkisiä ja sosiaalisia puolia.
 
 
Itse kärsin kolmannen lapsen syntymän ja kuukautisten uudelleen alkamisen jälkeen yhä pahenevista migreeneistä. Kun aloin tehdä vagushermo-harjoitteita migreenipäivät vähenivät ja hampaiden narskuttelu väheni. Aiemmin kun migreeni saattoi olla kaksi kolme kertaa kuukaudessa kolme päivää kerrallaan, ensimmäisen kuukauden jälkeen migreeniä ei ollut tullut kertaakaan. Ja sitten kun se tuli, kohtaus oli hieman aiempia lievempi ja kesti vain kaksi päivää. Olin tehnyt harjoituksia noin kahdesti viikossa. Huomasin myös, että kuukauden jälkeen HRV-taso oli noussut noin 20%. Asiakaspalautteiden ja omien kokemusten myötä inspiroidun jatkamaan aiheen opiskelua!
 
 

Haluaisitko sinäkin oppia joitain helppoja liikkeitä, joilla vaikuttaa aivohermojen tasapainottamiseen ja ehkä saada tukea hyvinvointisi ylläpitämiseen? 

 

Kurssilla tehdään helppoja ja lempeitä liikkeitä. Kaiken voit myös soveltaa itsellesi sopivaksi. Kurssilla on viisi osiota:
 
1. Alustus aiheeseen ja helppo silmäharjoitus (joka tehdään joka kerta)
2. Aiheena hengitys: tehdään syviä pitkiä hengityksiä, avataan palleaa sekä tehdään niskaliikkeitä
3. Aiheena silmäharjoitukset: tehdään silmä- ja niskaliikkeitä
4. Aiheena tärinä ja ravistelu: hermoston lamaantuminen, lempeitä harjoituksia herättää ja aktivoida
5. Aiheena kasvojen hieronta: painotus kasvojen hieronnassa ja lempeässä akupisteiden aktivoinnissa
 
 
Harjoitteet perustuvat lempeydelle ja sille tausta-ajatukselle että eheytyminen tapahtuu hienovaraisesti ja ilman pakottamista ja rikkomista.


 

Tule mukaan uudelle Vagushermo&Jooga -peruskurssille alkaen 2.5.23. Ryhmä kokoontuu viisi kertaa tiistaisin klo 18.45-19.45 Sanmayan salissa tai etänä Zoomin kautta. Tallenne katsottavissa viikon ajan.

 
 
HINTA
 
Kurssin hinta on 55€. Maksuna käyvät liikuntaedut. Etänä osallistuminen 40€.
 
 
ILMOITTAUTUMINEN
 
Ilmoittautua voit suoraan [email protected]i  tai alla olevalla lomakkeella. HUOMAATHAN ETTÄ VALITSEN OIKEAN MAKSUNAPPULAN! ILMOITTAUTUMINEN ON SITOVA. Kurssin tunnit ovat saatavina tallenteena viikon ajan tunnin jälkeen.
 
 
 
HUOM! Tämä kurssi ei ole sairauden hoitoa vaan terveyden tukemista. Se ei korvaa lääkärin sinulle suosittelemaa tai määräämää hoitoa. Mikäli sinulla on jokin sairaus tai muu hoitoa vaativa fyysinen/psyykkinen tila, konsultoi aina ensin lääkäriäsi ennen kuin osallistut kurssille.

Mihin vagushermon tasapaino vaikuttaa? 

Polyvagaalisen teorian mukaan vagushermo jakaantuu kahteen haaraan – ventraaliseen ja dorsaaliseen vagushermon haaraan. Ventraalisen vagushermon  tehtävä on palautuminen kun taas dorsaalinen haarake liittyy puolustautumiseen. Näin karkeasti yksinkertaistettuna.

Voidaan ajatella, että tasapainottamisen tarkoitus on aktivoida ventraalista haaraa ja rauhoittaa dorsaalista haaraa.Tasapainotilassa ihminen on sosiaalisen liittymisen tilassa, jolloin ihmisen on hyvä olla.Hän kokee avoimuutta, luottamusta, positiivisuutta ja turvaa sekä kykenee intiimisyyteen toisen ihmisen kanssa. 

Silloin kun vagushermo (ja muut aivohermot) ovat epätasapainossa,olemme vetäytyneitä, stressaantuneita, pelokkaita, masentuneita ja elämänilomme on kateissa. Aika usein kroppa on jännittynyt ja metabolinen systeemimme on alasajettuna. Elimistö on kuin pelosta lamaantumisen tilassa – usein kroonisesti. 

Hermoston tasapaino ei todellakaan ole mikään stabiili tila, se saattaa muuttua pelkästään ajatuksista. Sen vuoksi tarvitsemme keinoja, joilla helposti palauttaa tasapaino, ylläpitää tasapainoa ja tukea tasapainotilaa elämässämme. Epätasapainotila on myös huomattavasti helpompi ja nopeampi aikaansaada kuin tasapainon tila. Yksi ajatus, joka herättää tunnemuistin, joka aktivoi kehon puolustuksen jne. saa aikaan ketjun, jossa sekunneissa olemme kokonaisvaltaisessa stressitilassa ja dorsaalinen vagushermon haarake on aktivoitunut. Tämä tapahtuma sinällään on erittäin tarpeellinen mutta ongelma on se, jos tila jää päälle. Ja usein se jää. Tähän tarvitsemme harjoitusta.

Vagushermo & Jooga -peruskurssilla opit muutaman erittäin yksinkertaisen ja helpon tekniikan (Stanley Rosenbergin harjoituksia) palauttaa vagushermon tasapainon tila sekä opit joogaliikkeitä, jotka tukevat hermoston tasapainoa ja palautumista.

ETÄKURSSILLE

40€

 • Osallistuminen Zoomin kautta 
 • Tallenne katsottavissa viikon ajan
ILMOITTAUDU MUKAAN JA MAKSA KURSSI TÄSTÄ!

LIVE-KURSSILLE SANMAYALLE

55€

 • Osallistuminen paikan päällä Sanmayan salissa SEINÄJOELLA
 • TI 18.45-19.45 2.-30.5.2023  
 • Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä!
ILMOITTAUDU MUKAAN JA MAKSA KURSSI TÄSTÄ

Opettajana Mia Ulvila,

(KM, Kundaliinijoogaopettaja, SJL-jooganopettaja)
 
 

Olen Mia Ulvila, 39-vuotias kolmen lapsen äiti, innokas ihmisyyden harrastaja ja itseni tutkiskelija. 

Pohjakoulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri elinikäisen kasvun ja oppimisen koulutusohjelmasta sekä opettaja. Lisäksi olen kundaliini- ja SJL-joogaopettaja. Koulutusta on kertynyt monista ihmisen kasvua tukevista menetelmistä, joihin voit tutustua halutessasi tutustua lisää tästä.

Toimin yrittäjänä Hyvinvointikeskus Sanmayassa Seinäjoella ja joogan opettamisen lisäksi teen itsetuntemusohjausta. Työskentelen asiakkaideni kanssa henkilökohtaisesti ja pienryhmissä sekä järjestän hyvinvointiin ja itsensä tuntemiseen liittyviä kursseja ja retriittejä. Olen ohjannut satoja jooga-asiakkaita, kymmeniä retriittejä ympäri Suomen sekä ohjannut kymmeniä itsetuntemusasiakkaita löytämään elämäänsä selkeyttä ja rohkeutta olla oma itsensä. Lisäksi tarjoan täydennyskoulutusta sosiaali- ja kasvatusalan henkilöstölle.

Työni keskiössä on hermoston tasapainottaminen ja oman itsensä oivaltaminen mahdollisimman tehokkailla ja helpoilla menetelmillä. Joogatyötä olen tehnyt vuodesta 2009, hyvinpitkälti terapeuttisesti orientoituneesta näkökulmasta.

Koen, että tärkeä osa osaamiseni työssäni, koulutuksen lisäksi, on syntynyt oman intohimoisen itsetutkiskelun ja vuosia jatkuneen sitoutuneen ja säännöllisen joogaharjoituksen kautta. Eräs opettajani sanoi, että toisen ihmisen voi viedä vain sinne saakka, missä itse on ollut. Se onkin tärkeä ohjenuora työssäni.

Itseni tunteminen on ollut paradoksaalisesti yksi elämäni vaikeimmista asioista. Olen ollut olemassa toisia varten, muuttanut itseäni ympäristön odotusten mukaan ja pyrkinyt olemaan hyvä ihminen - enemmän kuin oma itseni. Olen pyrkinyt olemaan sopeutuva, joustava ja vaivaton ihminen. Tällä tavalla olen unohtanut ja kadottanut itseni. Hermostoni on ollut, ja on osittain edelleen, jatkuvassa hälytystilassa ja siksi olen lähtenyt etsimään keinoja, joilla ylläpitää hermoston tasapainoa. olen halunnut löytää niin helppoja keinoja, että olen voinut ottaa ne osaksi tavallista jokapäiväistä arkeani.