VAGUSHERMOA TASAPAINOTTAVA PERUSHARJOITUS

 

Harjoitus on kraniosakraaliterapeutti Stanley Rosenbergin kehittämä ja perustuu vagushermon ja silmien väliseen yhteyteen. Jos kärsit asentohuimauksesta tai sinulla on jokin silmäsairaus tai neurologinen sairaus, konsultoi ensin lääkäriäsi harjoituksen soveltuvuudesta. 

Harjoitus löytyy myös Rosenbergin kirjasta "Opas vagushermon parantavaan voimaan".

Harjoituksen ohjaa Mia Ulvila, joka on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, kundaliinijooganpettaja ja SJL-jooganopettaja sekä Somatic Experince -terapeutti (opiskelija).

 

Tee harjoitus selinmakuulla tai istuen. Jos istut tarkista, että niska on ojentunut ja nojaat rennosti taaksepäin kämmeniin.

1. Käännä silmiä oikealle sen verran kuin mukavasti pystyt ja pidä katse oikealle. Voit räpytellä normaalisti. Pidä pää paikoillaan eli liikutat vain silmiä. 

Muista hengittää ja pitää leuat rentoina. Jos tulee haukotus, nielaisemisen tarve tai rykäisy, voit kääntää silmät takaisin keskelle ylös, vaikka sitä ei olisi vielä videolla ohjattu. Hyvä aika silmien kääntämiselle on noin 30-60sekuntia. Rentoudu hetki. Nielun reaktio ei ole edellytys harjoituksen toimimiselle.

2. Tee sama sitten vasemmalle puolelle.

3. Lopuksi rentoudu hetki, kuuntele kehoasi, niskan aluetta, kasvoja ja hengitystä.

 

Tärkeää harjoituksen hyötyjen saamisessa on säännöllisyys. Ota harjoitus osaksi arkeasi ja saat siitä parhaan hyödyn. Muutama kerta viikossa on hyvä, joka päivä on aivan erinomaista! Harjoituksen tekemiseen menee aikaa suunnilleen saman verran kuin hampaiden pesuun. Mikä olisi sinun päivässäsi paras aika harjoitukselle, niin, että siitä voisi tulla osa arkea?

 

Huom. Tämä harjoitus ei ole sairauden hoitamista eikä korvaa lääkärin sinulle määräämää hoitoa. Harjoituksen tarkoitus on tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mikäli sinulla on jokin sairaus (erityisesti aivovamma, hermovaurio tai silmien sairaus) tai epäilet harjoituksen soveltumista sinulle, konsultoi aina ensin lääkäriäsi ennen kuin teet harjoitusta. Harjoitus tehdään omalla vastuulla ja sen tekeminen edellyttää kykyä arvioida itse sen soveltumista sinulle. Lue käyttöehdot. 

 

Jos haluat oppia lisää hermostoa tasapainottavia harjoitteita, tutustu Vagushermo ja jooga -verkkokurssiin.