THE BLOG

Joogalajit: Hathajooga

Oct 22, 2020

ERILAISISTA JOOGALAJEISTA
Tarkastelussa Hathajooga

Hathajooga on yleisnimitys niin sanotulle perinteiselle tai klassiselle kahdeksan osaiseen jooganfilosofiaan perustuvalle joogalle. Se on liikkeestä toiseen tietyssä järjestyksessä etenevä asanaharjoitus eli fyysisen kehon harjoitus. Useat eri joogasuuntaukset ja tulkinnat ovat tehneet erilaisia sovelluksia hathajoogasta.

Sanmayassa hathajoogapohjaisia tunteja ovat tiistain hathajooga, keskiviikkoaamun lempeä hatha ja keskiviikkoillan zenhatha sekä vaihtuvin viikoin torstai- ja lauantaiaamun tunnit.

Hathajooga perustuu kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen. Se on menetelmä, joka vaikuttaa kehoon ja mieleen. Tarkoitus on löytää hengityksen, mielen ja liikkeen synkronia, jonka seurauksena syntyy sisäinen ja ulkoinen tasapaino.

Vuorokauden aika ja opettaja vaikuttavat tunnin sisältöön ja rytmitykseen. Meidän hathajoogatunneilla jokaisella opettajalla on eri joogaopettajakoulutus ja lähestymistapa, joten eri opettajien hathajoogatunnit ovat erilaisia.

 

Hathajooga on erittäin toimiva menetelmä tuki- ja liikuntaelimistön huollossa. Harjoitus tukee selän terveyttä ja lisää kehon liikkuvuutta ja vahvuutta. Hathajooga tapahtuu hengityksen luonnollisessa virrassa tai hengityksen tahdissa, joten se opettaa löytämään luonnollisen syvän hengityksen ja parantaa näin myös kehon hapetusta.

Hathajooga lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia, tuo rauhaa ja tasapainoa elämään. Mieli tyyntyy. Aamuisin harjoitus herättää lempeästi kehoa, lisää aineenvaihduntaa ja energisoi. Iltaan painottuvat harjoitukset auttavat palautumaan päivästä, päästämään irti mielessä pyörivistä ajatuksista ja rentouttavat kehoa tukien hyvää unta. Hathajooga on erinomainen tuki ylirasituksesta ja stressistä toipuvalle. Se soveltuu useinmiten hyvin myös raskaana oleville sekä muille erityisryhmille.


”Jooga on antanut minut takaisin minulle. Joogan avulla aloin hahmottamaan kehoani, hengitystäni ja kaikkea sitä upeaa, mitä kehostani löytyy. Se on tuonut tyyneyttä, uudenlaista keskittymiskykyä sekä erilaista suhtautumista asioihin. Haluan että kehoni voi hyvin ja minä voin hyvin kehossani. Olen oppinut kuuntelemaan kehon viestejä ja sitä, minkä tyylistä harjoitusta kehoni tarvitsee, toisinaan se voi olla hyvinkin dynaamista, toisinaan restoratiivista ja joskus riittää meditointi. Joogan avulla olen oppinut armollisuutta itseäni ja kehoani kohtaan.”

”Jooga on opettanut minulle kehoni kuuntelemista. Minulle kehon kuunteleminen tarkoittaa sitä, että en tee mitään, mikä ei tunnu "oikealta" tai siitä on mahdollisesti jopa haittaa minulle. Esimerkiksi ennen otin töissä hoitaakseni jonkun projektin, vaikka jo lupausvaiheessa tuntui siltä, etten ehkä selviydy siitä tai sen hoitaminen aiheuttaa kohtuuttomasti stressiä. Nykyään en enää tee niin. Keho on viisas, se kertoo mikä on hyväksi ja mikä ei. Jos jokin ruoka-aine ei sovi minulle, keho kertoo sen etovalla hajulla. Sama pätee ihmisiin ja ihmissuhteisiin, ellei minun ole hyvä olla jonkun ihmisen lähellä ja joudun esittämään jotain mitä en ole tullakseni hyväksytyksi, keho viestii siitä epämiellyttävillä tuntemuksilla. Jos kehossa on epämiellyttäviä tuntemuksia, niin silloin se asia ei ole minun juttuni. Sen jooga on opettanut minulle kehoni kautta. Luotan myös intuitioon ja se on tehostunut joogaamisen lisääntyessä.”

 

- MITEN LÖYTÄÄ ITSELLE PARAS JOOGATYYLI?-

Saamme paljon kyselyjä siitä, millainen joogalaji olisi itselle paras. Usein vastaamme, että kokeilemalla löytyy parhaiten itselle sopiva joogatyyli mutta vastaus voisi olla myös enemmän. Tässä kirjoitussarjassa esitellään Sanmayassa opetettavat joogatyylit niin, että erilaiset suuntaukset avautuvat paremmin myös sinulle ja voit löytää laajasta tarjonnastamme itseäsi eniten puhuttelevat lähestymistavat.

Sanmayassa opetetaan astangaa, hathajoogaa, kundaliinijoogaa, yinjoogaa, vinyasa flow-tunteja ja pilatesjoogaa.


Kaikilla näillä joogasuuntauksilla on omat ominaispiirteensä ja lisäksi ohjaaja välittää ohjauksessaan aina omaa kokemustaan ja tulkintaansa opettamastaan suuntauksesta. Sanmayan opettajilla on myös laajasti eri koulutuksia hyvin laajasta joogakoulutusten kentästä.


Lisätiedot ja aikataulut www.sanmaya.fi

SUBSCRIBE FOR WEEKLY LIFE LESSONS

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia odio sed.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.