Kuusi tapaa tasapainottaa vagushermoa
Aug 28, 2023Kuusi tapaa tasapainottaa vagushermoa
Vagushermon tasapainottaminen on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vagushermo on kehon pisin aivohermo, joka kulkee aivorungosta suolistoon ja vaikuttaa moniin kehon toimintoihin, kuten sykkeeseen, hengitykseen ja ruoansulatukseen. Vagushermon aktivoiminen ja tasapainottaminen voi auttaa rentoutumaan, vähentämään stressiä ja parantamaan yleistä hyvinvointia.
Tässä muutamia harjoituksia, jotka auttavat vagushermon tasapainottamisessa:
- Syvähengitys: Keskity hengittämään syvään ja hitaasti siten, että kuvittelet hengityksen yltävän vatsalle saakka. Käsien laittaminen pallean päälle vatsalle saattaa auttaa kuljettamaan hengitystä syvemmälle. Sisäänhengityksellä vatsa kohoaa ja uloshengityksellä supistuu. Hengitä sisään laskien neljään, pidätä hetki ja hengitä ulos laskien neljään tai kuuteen. Tämä hidastaa sykettä ja aktivoi vagushermoa, mikä rentouttaa kehoa.
- Meditaatio: Kokeile päivittäistä meditaatioharjoitusta tai hiljentymisharjoitusta pysähtyäksesi arjen tohinassa. Istu hiljaa hyvään asentoon tai käy vaikka makaamaan, sulje silmät ja keskity hengitykseesi, esimerkiksi 3-5 minuuttia ovat jo hyvä alku! Voit myös käyttää meditaatioon soveltuvia äänitteitä tai sovelluksia, joita löytyy useista äänikirjasovelluksista ja YouTubesta.
- Kylmähoito: Kokeile altistaa itsesi lyhytaikaisesti kylmälle vedelle esimerkiksi suihkussa tai luonnon vedessä. Jos se tuntuu liialta, kokeile suihkuttaa pelkät jalkaterät kylmällä vedellä ja pese hetki kasvoja kylmällä vedellä. Kylmäaltistus stimuloi vagushermoa ja auttaa sen tasapainottamisessa.
- Nauru: Nauraminen on hyvä tapa stimuloida vagushermoa. Se rentouttaa, syventää hengitystä ja lisää mielihyvä-hormonien määrää elimistössä. Katso tai lue komediaa, heittäydy hassutteluun lasten kanssa tai kokeile naurujoogaa!
- Liikunta: Säännöllinen liikunta auttaa tasapainottamaan hermostoa yleisesti. Kokeile sykettä kohottavaa liikuntaa, kuten juoksua, pyöräilyä tai uintia, tai kevyempää ja hidastempoisempaa joogaa ja venyttelyä. Molemmat ovat hyödyllisiä! Tärkeintä on löytää omalle keholle sopiva tapa liikkua.
- Rentoutusharjoitukset: Kokeile kehon rentouttamista siten, että käyt kehon osia raaja kerrallaan läpi jännittäen lihaksia ja rentouttaen. Tee kaksi kertaa kuhunkin kohtaan. Lopuksi havainnoi kehon tuntemuksia sellaisena kuin ne ovat. Teet siis pelkästään huomioita, ilman että arvotat mitään tuntemusta hyväksi tai huonoksi. Näiden harjoitusten avulla voit rauhoittaa kehoa ja aktivoit vagushermoa.
Hermoston tasapainottaminen vaatii säännöllistä harjoittelua. Vähitellen hermoston joustavuus lisääntyy siten, että kehon palautumiskyky paranee ja nopeutuu. Silloin toivumme paremmin joka päiväisistä stressaavista tilanteista, eikä ne syö voimiamme. Ihmisten stressin ja paineen sietokyky tietenkin vaihtelee ja onkin tärkeää, että löydät juuri sinulle parhaiten passaavat tavat tukea hermoston tasapainoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Jos hermoston tasapainottaminen kiinnostaa, tutustu Vagushermo ja Jooga -peruskurssiin tästä.