THE BLOG

Mitä on kundaliinijooga?

joogalajit Sep 29, 2020

ERILAISIA JOOGALAJEJA: Tarkastelussa Kundaliinijooga

Sanmayassa opetettava kundaliinijooga perustuu intialalaisen opettajan Yogi Bhajanin opetuksiin. Yogi Bhajan alkoi opettamaan Yhdysvalloissa kundaliinijoogaa 60-luvulla. Kundaliinijooga oli alkujaan Intiassa vain kastijärjestelmän ylemmille ihmisille tarkoitettu joogamuoto.

Yogi Bhajanin oppilaat dokumentoivat mestarinsa opetuksia 60-luvulta alkaen hänen kuolemaansa saakka, ja näitä samoja opetuksia välitetään Sanmayan kundaliinitunneilla. Kuitenkin vaikka Yogi Bhajan on ollut hyvin keskeinen henkilö kundaliinijoogan yleistymisessä, kundaliinijooga on menetelmänä paljon muuta kuin Yogi Bhajanin opetukset.

 

TIETOISUUDEN JOOGAA

Kundaliinijoogan tarkoitus on lisätä tietoisuutta. Se on voimakas joogan muoto, jossa käytetään yhden harjoituksen sisällä koko joogista teknologiaa eli äänen resitaatiota, lihaslukkoja, käsien asentoja ja hengitystekniikoita. Jostain näkökulmasta voisi sanoa, että joogan lajeista se on lyhin ja suorin tie valaistumiseen, jumaltietoisuuteen ja todellisen itsen kokemiseen.

Käytännössä se tarkoittaa omasta itsestä syvemmin tietoiseksi tulemista, kehotietoisuuden lisääntymistä ja omien rakenteiden näkemistä, itsetuntemuksen lisääntymistä. Kundaliinijooga vaikuttaa mentaalisella, emotionaalisella, psyykkisellä, fyysisellä ja energeettisellä tasolla. Kundaliinijooga saattaa olla toisinaan haastavaa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Sen tarkoitus on poistaa esteitä mielen ja todellisen itsen väliltä, että voisit kokea Todellisen Itsesi.

 

KUNDALIINIJOOGAN ERITYISPIIREITÄ

Kundaliinijoogassa suositellaan valkoiseen tai vaaleaan luonnonmateriaaliin pukeutumista sekä pään peittämistä huivilla tai pipolla, koska se on niin voimakas menetelmä. Viikkotunneille voit kuitenkin tulla hyvin juuri omanlaisissa vaatteissasi ilman pään peittämistä. Jos haluat, voit kokeilla vaaleata asua ja pään peittämistä mutta jos sillä ei ole sinun harjoituksellesi mitään merkitystä, älä väkisin tee sitä.


Kundaliinijooga haastaa tavalla, jota on vaikea sanoilla kuvailla. Sen voi vain kokea. Se kutsuu sinua katsomaan itseäsi totuuden silmin. Se paljastaa totuuden itsellesi, tuo sen silmiesi äärelle, jotta sinä voisit kasvaa. Se ei aina ole mukavaa. Se on haastavaa, tunteita nostavaa ja vapauttavaa. Kundaliinijooga perustuu idealle, että onnellisuus, eheys ja terveys ovat jokaisen ihmisen synnyinoikeus. Kaikilla on siihen mahdollisuus.


”Minä olen etsinyt joogasta sisäistä vapautumista, valaistumista ja sisäistä tyytyväisyyttä. Fyysinen hyvinvointi ja vahvuus eivät ole olleet kiinnostukseni kohde. Halusin tuntea itseni. Olin ihan tukossa, energia ei virrannut ja olin usein väsynyt, tympääntynyt ja tyytymätön. En oikein tiennyt mihin olisin suunnannut ja etsin vastausta henkisestä kirjallisuudesta ja harjoituksista. Halusin kehittyä henkisellä tiellä ja löytää todellisen itseni. Sen ihmisen joksi olen tänne syntynyt. Aluksi kundaliinijoogan erilainen rytmitys ärsytti mutta se kosketti minua jonnekin, minne muut joogaharjoitukset eivät olleet koskettaneet. Koin sisäistä vapautta, iloa ja onnellisuutta. Koin universumin sisälläni. Toisaalta harjoitus vei turhautumisen, voimattomuuden, vihan ja ärtymyksen äärelle. Ja samalla voiman, energian ja vahvuuden. Jotkut kundaliinijoogajutut tuntuvat joskus oudoilta mutta hengityksen, energian ja heräämisen kokemukset ovat mielestäni vertaa vailla!”

 


MITEN LÖYTÄÄ ITSELLE PARAS JOOGATYYLI?

Saamme paljon kyselyjä siitä, millainen joogalaji olisi itselle paras. Usein vastaamme, että kokeilemalla löytyy parhaiten itselle sopiva joogatyyli mutta vastaus voisi olla myös enemmän. Tässä kirjoitussarjassa esitellään Sanmayassa opetettavat joogatyylit niin, että erilaiset suuntaukset avautuvat paremmin myös sinulle ja voit löytää laajasta tarjonnastamme itseäsi eniten puhuttelevat lähestymistavat.

Sanmayassa opetetaan perinteistä hathajoogaa usealla erilaisella tunnilla ja lisäksi astangaa, kundaliinijoogaa ja yinjoogaa.

Kaikilla näillä joogasuuntauksilla on omat ominaispiirteensä ja lisäksi ohjaaja välittää ohjauksessaan aina omaa kokemustaan ja tulkintaansa opettamastaan suuntauksesta. Sanmayan opettajilla on myös laajasti eri koulutuksia hyvin laajasta joogakoulutusten kentästä.

SUBSCRIBE FOR WEEKLY LIFE LESSONS

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia odio sed.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.